Top

FAQ

Wat is een rozenkrans ketting?
Een rozenkrans is een gebedssnoer wat in de Katholieke Kerk wordt gebruikt om het rozenkransgebed te bidden. Voor uitgebreide informatie zie: rozenkrans info.
 
Hoe ziet een rozenkrans ketting er uit?
Een rozenkrans is een soort ketting die bestaat uit 50 kleine en 5 grote kralen. Hier is een aanhangsel aan toegevoegd wat bestaat uit 1 grote en 3 kleine kralen en aan het uiteinde een kruis. Bij dit aanhangsel wordt er met bidden begonnen.
 
Hoe werkt het bidden met een rozenkrans?
Bij het bidden van een rozenkransgebed wordt er bij het aanhangsel begonnen met bidden. Eerst wordt er een kruisje geslagen, daarna wordt er op het kruis van de rozenkrans de geloofsbelijdenis en de lofprijzing van de drie-ene God gebeden. Vervolgens wordt er op de grote kraal een ‘Onzevader’ gebeden en op elke kleine kraal een ‘Weesgegroet’. Dit gebeurt ter ere van Maria in haar relatie tot de drie-eenheid: de Goddelijke personen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Vervolgens moet het gehele snoer drie keer langs worden gegaan, waarbij er bij elke grote kraal een ‘Onzevader’ wordt gebeden en bij elke kleine kraal een ‘Weesgegroet’.
 
Wat is een rozenhoedje?
Een rozenhoedje is het bidden van het rozenkransgebed met behulp van de rozenkrans, maar waarbij het snoer niet driemaal in zijn geheel wordt langsgegaan maar slechts eenmaal.
 
Wat is een ‘tientje’?
Een tientje is één set van tien kleine kralen en één grote kraal. Bij het langsgaan van de gehele rozenkrans zal u vijf tientjes tegenkomen.
 
Wat is een paternoster?
Een paternoster is een ander woord voor rozenkrans. 

Waar komt het verschil in de prijs vandaan?
Het verschil in de prijzen van de rozenkransen kettingen heeft vooral te maken met het materiaal waar de rozenkrans van gemaakt is.
 
Kan ik de rozenkrans ook voor andere doeleinden gebruiken?
Tegenwoordig wordt de rozenkrans niet meer alleen als gebedssnoer gebruikt, maar ook bijvoorbeeld als mode accessoire. Dit gebeurt door zowel gelovigen als niet gelovigen. Dit is mede opgekomen door de popartiest Madonna, die haar uitdagende kleding vaak verbindt met elementen uit de klassieke katholieke kerk. Tegenwoordig wordt de rozenkrans door vele celebraties gedragen als mode accessoire. Tegenwoordig zijn rozenkransen niet meer alleen te krijgen in het zwart of bruin, maar komen ze in allerlei soorten, maten, kleuren en materialen. Bekende modehuizen zoals Jean Paul Gaultier, Calvin Klein en Karl Lagerfeld gebruiken katholieke elementen veel in hun collecties.
 
Hoe werkt de rozenkrans armband?
De armband versie van de rozenkrans is in beginsel een mode accessoire, maar u kunt hem natuurlijk ook gebruiken als kort gebedssnoer.